Kinetoterapie

Kinetomedica-kinetoterapie 1

Cabinet kinetoterapie Kinetomedica din Bucuresti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Diagnostice tratate prin kinetoterapie in cadrul Centrului de Recuperare

– Recuperarea encefalopatiei infantile: tetrapareza, parapareza, hemipareza, monopareza – spastice sau hipotone; boala Langdon-Down; atrofia musculara neurala Charcot-Marie; scleroza laterala amiotrofica; poliomielita anterioara cronica; distrofii musculare progresive; sechele post-encefalita; sechele dupa operatii de tumori cerebrale sau medulare; hidrocefalia congenitala, microcefalia; leziuni plex brahial prin traumatism obstetrical.

– Recuperarea deviatiilor coloanei vertebrale: cifoze, scolioze, lordoze, spate plat, torticolis adulti si copii.

– Recuperarea algiilor vertebrale: hernie de disc pre si post operator; lumbago acut; lombalgia cronica; sciatica; artroze vertebrale; spondilita anchilozanta; spina bifida.

– Recuperare pre si post interventii chirurgicale asupra coloanei vertebrale: lombo-sacrate, toracale.

– Recuperare dupa fracturi – luxatii asupra coloanei vertebrale.

– Recuperare dupa torticolisul muscular operat.

– Recuperare dupa paralizii periferice.

– Recuperare dupa fracturi.

– Recuperare in afectiuni reumatice.

– Gimnastica respiratorie.

– Gimnastica pentru combaterea obezitatii.
Kinetoterapia – gimnastica medicala sau gimnastica de recuperare – este un complex de proceduri folosite in scop profilactic, terapeutic si de recuperare, care folosesc drept terapie miscarea corpului.

Obiectivele de baza pe care si le propune kinetoterapia sunt:
corectarea posturii si a aliniamentului corpului;
cresterea mobilitatii si stabilitatii articulare;
cresterea flexibilitatii
reducerea contracturilor musculare
recuperarea si cresterea fortei si rezistentei musculare;
reeducarea coordonarii si echilibrului;
cresterea capacitatii organismului la efort;
reeducarea respiratorie;
reeducarea sensibilitatii etc.

Specialistii nostri stabilesc programul de kinetoterapie numai dupa ce au cunoscut cu precizie diagnosticul. Programul de tratament va fi individualizat in functie de stadiul afectiunii, de starea pacientului, de capacitatea lui la efort si de pragul de durere.
Stabilirea structurii programului de kinetoterapie tine cont de diagnostic si de particularitatile individuale cu privire la starea generala, stadiul afectiunii, pragul de durere si capacitatea de efort a fiecarui pacient care va beneficia astfel de un program de exercitii special, efectuat sub supraveghere medicala. Un astfel de program cuprinde atat miscari de gimnastica individuala, cat si exercitii pe aparate speciale. La cabinetul FizioLife Medica exista aparate de kinetoterapie capabile sa creasca tonusul si forta musculara, sa creasca amplitudinea articulara, abilitatea si capacitatea de a face miscari de precizie.

Indicatiile kinetoterapiei sunt:

Afectiunile aparatului locomotor ~ ortopedice si posttraumatice- entorse, luxatii, contuzii, sand, lumbago si lombalgie, sciatalgia, status postlaminectomie (recuperarea dupa operatia de hernie de disc)
Tulburari de statica vertebrala ~ cifoze, scolioze, rectitudine – mai ales la copii si adolescenti
Afectiunile reumatice ~ spondilita, poliartrita reumatoida, artrita, reumatisme degenerative, artrite, artoze (coxartroza, gonartoza) reumatismul tesutului moale (periartrita scapulo-humerala – PSH)
Afectiunile neurologice ~ accidentele vasculare cerebrale, traumatismele coloanei vertebrale, boli degenerative si inflamatorii ale sistemului nervos, sindroame neurologice
Afectiunile aparatului cardio-vascular
Afectiunile aparatului respirator
Afectiunile neuropsihice
Afectiunile metabolice ~ obezitatea
Maladiile congenitale ~ distrofia neuro-musculara, luxatia congenitala de sold, tetraplegia.

La sfarsitul tratamentului de baza se recomanda gimnastica de intretinere, care sa pastreze cat mai mult rezultatele kinetoterapiei.

“Durerea de spate” este una dintre cele mai frecvente afectiuni pentru care recomandam un program special, bazat pe terapia Williams aplicand asa zisa « scoala a spatelui » in care pacientii invata regimul de viata pe care trebuie sa-l urmeze ca sa evite noi afectiuni de coloana vertebrala.

Este important de cunoscut si rolul profilactic al kinetoterapiei, care impiedica aparitia unei serii largi de afectiuni, pornind de la cele ce deriva din statul in exces la birou, pana la cifozele si scoliozele adolescentilor. Se pastreaza astfel mobilitatea si se evita aparitia anchilozelor. In cazul adolescentilor, lipsa de activitate sportiva poate fi remediata urmand programe speciale de recuperare si de intretinere.
La toate astea se adauga efectul de crestere a tonusului psihic, instalandu-se starea generala de bine, scaderea stresului si deci si a efectelor lui negative asupra organismului.

Cine n-a simtit starea de relaxare si in acelasi timp de energie, dupa o sedinta de gimnastica?!

Am conceput de asemenea programe speciale de gimnastica pentru gravide si prospat-mamici! Pentru gravide, acestea urmaresc pastrarea unui tonus fizic si psihic propice starii si mentinerea fortei si amplitudinii articulare. Pentru pacientele noastre care au nascut de curand scopul terapiei este recastigarea tonusului, fortei si flexibilitatii.

Miscarea este singura metoda prin care putem sa ne reeducam corpul si sa prevenim anumite afectiuni ce apar din cauza sedentarismului prelungit si a modului in care se desfasoara activitatea noastra in fiecare zi.

KINETOPROFILAXIA studiaza procesul de optimizare a starii de sanatate si de prevenire a imbolnavirii organismului uman cu ajutorul exercitiilor fizice si reprezinta aplicarea exercitiilor aerobice pe principiile stiintei antrenamentului medical.

Aplicatiile KINETOPROFILAXIEI privesc in primul rand oamenii sanatosi si pe cei aflati in situatii biologice speciale (kinetoprofilaxie primara):

– KINETOPROFILAXIE PRE SI POST NATALA – prin exercitiile de tip Pilates mamicile sunt ajutate sa-si tonifice musculatura abdominala, a feselor, coapselor, bratelor, pieptului si a spatelui si, nu in ultimul rand, le ofera o stare de liniste si comfort atat de necesare in perioadele pre si post natale.

Femeie insarcinata

Antrenamentul este adaptat fiecarui stadiu de sarcina si va ajuta sa aveti o circulatie a sangelui mai buna, o oxigenare mai rapida a uterului si sa deprindeti o tehnica de respiratie care va va folosi in momentul nasterii.

Proaspetele mamici sunt ajutate sa revina la silueta de dinainte prin exercitii special adaptate pentru perioada post natala si, foarte important, pot participa impreuna cu bebelusul!

– KINETOPROFILAXIA BEBELUSULUI SI COPILULUI – principalul obiectiv consta in asigurarea conditiilor pentru cresterea normala si armonioasa a organismului si, implicit, prevenirea aparitiei deficientelor fizice si a contactarii unor boli care le-ar putea afecta dezvoltarea normala.

Gimnastica bebe

Avand ca partener mama bebelusului, invatam si aplicam impreuna tehnici de gimnastica si masaj menite sa relaxeze bebelusul, sa calmeze colicile, sa imbunatateasca coordonarea si sa-l stimuleze psihic si motor.

Exercitiile fizice se aplica numai dupa REGULILE GENERALE ALE TERAPEUTICII, scopul lor fiind intarirea starii de sanatate, marirea rezistentei naturale fata de agentii patogeni din mediul extern, stabilirea unui echilibru psiho-fizic normal intre organism si mediu.

REPERE ALE DEZVOLTARII BEBELUSULUI:

– priveste fix la fata dvs: 0 – 4 saptamani;

– culcat pe burta, isi poate tine capul ridicat de pe pat cateva clipe: 0 – 4 saptamani;

– este atent la sunete, devine vioi sau se intoarce in directia lor: 0 – 6 saptamani;

– zambeste sau gangureste cand ii zambiti, vorbiti sau va jucati cu el: 3 saptamani – 2 luni;

– culcat pe burta isi tine capul drept: 5 saptamani – 3 luni;

– isi tine capul drept in pozitie sezanda: 6 saptamani – 3 luni;

– isi impreuneaza mainile in fata: 6 saptamani – 3,5 luni;

– rade cu hohot: 6 saptamani – 4,5 luni;

– se intoarce de pe burta pe spate sau de pe spate pe burta: 2 luni – 5 luni;

– apuca o zornaitoare in mana: 2.5 luni – 4,5 luni.

Protocolul terapeutic contine interventii ce genereaza efecte pe toata viata, deoarece, debutul timpuriu al deficitelor cronice provoaca boli secundare cauzate de: suprasolicitarea sistemului neuromuscular parezat, neutilizarea unor segmente datorita slabei calitati a miscarii, comportamentul sarac in activitati motrice, bariere de mediu si de atitudine care limiteaza accesul la viata comunitatii.

Aparent simpla, kinetoterapia impune reguli stricte de aplicare ce tin atat de pacient cat si de kinetoterapeut. Respectarea principiului ” primum non nocere “, adica in primul rand sa nu faci rau, este de importanta capitala. Regula ” non durerii ” alaturi de cea a gradarii efortului sunt principii de baza in kinetoterapie. Abilitatile kinetoterapeutului reprezinta un factor esential in procesul de tratament, acesta putand transforma exercitiile kinetoterapeutice in adevarate ore de joaca pentru copii, in acest fel copiii fiind motivati sa revina la tratament.

kinetoterapie

Sfera de cuprindere a specialitatilor medicale care beneficiaza de aportul kinetoterapiei este extrem de larga, incluzand tetrapareza spastica, obezitatea, hipotonia, sindromul Down, tulburarile de coordonare, si vizeaza atat prevenirea imbolnavirilor, cat mai ales restabilirea starii de sanatate.

Programele complexe de exercitii terapeutice sunt elaborate individual in functie de afectiune si de evolutia/involutia acesteia, pentru fiecare pacient in parte. Odata ce a fost stabilit diagnosticul de catre un medic de specialitate, se recurge la aplicarea tratamentului kinetic.

In programele de kinetoterapie abilitatile sociale, emotionale, cognitive si comunicarea sunt exersate la fel ca si aptitudinile motrice. S-a dovedit, de asemenea, ca exercitiile fizice intense au dus la diminuarea agresivitatii si autoagresivitatii, a comportamentului hiperkinetic si a stereotipiilor la copiii autisti.

Advertisements
Leave a comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s